Intervencija: Poplave 2023

četrtek, 3. 8. 2023
Glede na prognozo in vsa opozorila s strani ARSO in medijev, smo na rednih četrtkovih vajah preverili ter pripravili vso opremo, ki se uporablja za poplave.

petek, 4. 8. 2023
Okoli 1.00 zjutraj, so na nekaterih koncih občine Škofja Loka hudourniki že začeli poplavljati in nanašati material. Nekaj čez 3.00 je bila naša enota s strani GE Škofja Loka aktivirana za pomoč, pričela je poplavljati Sora. Organizirali smo viličarja v garaži CZ Škofja Loka, kjer se je pričelo razdeljevati protipoplavne vreče. Ker je bil ReCO Kranj preobremenjen, so se krajani kmalu pričeli obračati direktno na naše gasilce. Ob 4.00 smo prispeli v center Stare Loke, kjer je voda že poplavila vse nižje ležeče objekte. Takoj smo pričeli z evakuacijo starejše osebe, ki je ostala v objektu z 1,5 metra visoko vodo. Nato smo pomagali pri preprečevanju vdora vode v objekte, ki jih še ni dosegla in aktivirali sireno javnega alarmiranja. V gasilskem domu se je naredil začasen štab za dodeljevanje nalog na območju pokrivanja enote.

Kmalu smo bili obveščeni o osebi ujeti na drevesu sredi hudournika ob cesti proti Moškrinu. Skupaj z GE Škofja Loka smo osebo s pomočjo čolna rešili. Sto metrov višje pa smo, prav tako s čolnom, iz domačije na varno prepeljali še starejšo gospo, ki ji je voda objela hišo iz vseh strani.

Peš, z vozili in s pomočjo drona smo pregledali KS Stara Loka – Podlubnik in ocenili stanje cest in hiš, ter samo dostopnost do zaselkov. Ko je voda ponehala naraščati, se je začela sanacija. Pričeli smo z odstranjevanjem naplavin na ograjah in mostovih, ki so praktično zaprle pot vodotoku v strugi in ga preusmerile vsepovsod. Ko je s cest voda odtekla, smo pričeli s prečrpavanjem vode iz objektov, dvigovanjem vozil iz strug, reševanjem, kar se je še dalo rešiti in popisom stanja.

sobota, 5. 8. 2023
Naša enota je bila omejena na sektor, ki je zajemal območje Bodovelj, Zminca in vse do meje naše občine v Poljanski dolini. Vozilo 4, ki je prvotno namenjeno opremi za množične nesreče, smo čez noč spremenili v štabno vozilo. To smo izvedli že v času covid-19, ko smo vozilo stacionirali pred ZD Škofja Loka za covid točko. Z vozilom smo tako v soboto, kot v nedeljo, razporejali enote na tem območju. Naloga je bila popisati stanje cest in objektov za kasnejšo organizacijo vseh ekip. Dron posnetki Bodoveljske grape so pokazali katastrofalno stanje. Nestabilne ceste, porušeni odseki cest in mostovi, podrta drevesa, plazovi, odtrgana električna in komunalna infrastruktura. Neprevozno že od podjetja Knauf Insulation dalje. Skupaj z GRS smo organizirali pregled in dostop do hiš, ki so bile odrezane od zunanjega sveta.  Preverjali in pokrivali smo plazove, ki so ogrožali hiše, črpali vodo iz objektov, odkopavali zasute objekte in odvažali material,… delu ni bilo videti konca. Vmes smo ujeli še psičko, ki je ob začetku poplav, v petek, pobegnila nemškim lastnikom in jo varno prepeljali v Kliniko Loka.

nedelja, 6. 8. 2023
Nedeljska intervencija se je nadaljevala v istih krajih. Pomagali smo, kjer je bila pomoč še potrebna, nato pa odšli še na domač teritorij ponovno preveriti stanje in pomagali pri izpiranju blata s cest in objektov, iznašali poplavljeno pohištvo in ga nalagali za odvoz.

ponedeljek, 7. 8. – torek, 15. 8. 2023
Enota je delovala v zmanjšanem obsegu. Prali smo cestišča, notranjosti hiš, kjer je bilo potrebno. Pomagali komunali pri odvozu pohištva. Očistili smo strugo potoka Planica, izčrpali vodo, kjer prej to ni bilo nujno. Sledilo je generalno čiščenje opreme in vozil.

sreda, 16. 8. – do danes
V sklopu intervencij Poplave 2023 delujemo le še, ko je naša pomoč potrebna. Gre samo še za pranje cest in prevozi vode s cisterno.

Skupaj smo posredovali na več kot 140 lokacijah.

HVALA!
Hvala vsem sosedom in mimoidočim, ki ste se na poti iz trgovine ustavili pri gasilskem domu in odložili raznorazno pijačo, kavo, piškote, sendviče, bonbone, čokolade, zajtrke in prigrizke.
Hvala vsem, ki ste nam na poti pomagali in dvignili palec, nas povprašali, če kaj potrebujemo, skuhali kavo in prinesli nekaj za posladkat se.
Hvala našim družinam, ki ste nas podpirale, da smo lahko odšli na pomoč, zvečer pa nas, z nasmejanimi obrazi, pričakale v gasilskem domu z domačim toplim obrokom, pripravljene pomagati očistiti in pripraviti opremo.
Hvala gradbenikom in kmetom, ki ste bili z nami v prvih vrstah, ponujali svoje znanje in stroje.
Hvala vsem ostalim interventnim in ne interventnim službam, ki ste kakor koli sodelovali z našo enoto.
Hvala vsem podjetjem in skupnostim, ki ste nas na kakršen koli način podprli.

Hvala vsem za izkazano podporo, hvaležnost, nasmeh, sodelovanje, donacije in dobro voljo!

Narava ne čaka in ne izbira. Čeprav delo še ni končano, se moramo pripraviti na nadaljnje izzive. Predpriprava in preventiva sta ključni za uspešno preprečevanje ponovne katastrofe.