Intervencija: Kras 2022

Naša enota je na Krasu sodelovala 7 krat. Prvič v sklopu konvoja GZ Gorenjske 18. 7., zadnjič pa, zaradi umirjanja zadev, v vedno bolj okrnjenih vrstah, 28. 7. 2022.

Sodelovali smo v dnevnih in nočnih izmenah, vsaka je bila svojevrstna. Nekaj pa je bilo ves čas prisotno. Domačini, ki so nas takoj ob prihodu obiskali, nas povprašali iz kje smo, kako smo, neštetokrat ponudili kavo, pijačo, hrano, izžarevali prijaznost in hvaležnost. Ponudili so svojo pomoč, pomagali pri obhodih, saj najbolje poznajo teren in vse gozdne poti. Tako kot vi ne boste pozabili nas, tudi mi ne bomo pozabili na vas in vaše izredno gostoljubje.

Nič drugačno vzdušje ni bilo med gasilci. Skupaj smo pregledovali teren, gasili požare, drug drugega opozarjali na nevarnosti preskoka, širjenja ognja, bombe, mine, … si posojali kavo, hrano, pijačo, nenazadnje tudi gasilsko opremo. Z večino sogasilcev smo se srečali prvič. Vsak z različno količino znanja, elana, tudi taktike, pa vendar nikoli ni prišlo do večjih težav pri komunikaciji in postopanju. Vsi smo bili tam z istim namenom; čim hitreje ukrotiti požare, omejiti škodo in preprečiti nadaljnje vžige. Prav enako je bilo sodelovanje z ostalimi interventnimi enotami.

Za zaključek pa, ni pomembno, kje vse smo se vozili in kaj vse smo počeli. Bili smo povsod, kjer so nas potrebovali, kot tudi vse ostale enote iz celotne Slovenije. Organizirali smo se v roku parih ur po prejetem pozivu za pomoč in vsak je od sebe dal svoj maksimum. Hvaležni smo bili za vsako vzpodbudo, hrano in pijačo, ki smo jo prejeli. In vsakič, po odhodu proti domu, smo bili vidno utrujeni, vendar zadovoljni, da smo lahko kanček sebe pustili tam in ljudem pokazali, da se lahko celotna Slovenija in širše, vedno zanese na nas, kjerkoli in kadarkoli, dokler bo potrebno.

Meni