Intervencija: Gozdni požar Potoška gora, Preddvor

V ponedeljek, 28. 3., smo bili okrog 18. ure aktivirani za pomoč pri gašenju gozdnega požara na Potoški gori v občini Preddvor. V sklopu GPO Škofja Loka je bilo organizirano moštvo z opremo in vozili, ki so se odpravili na območje. Naša naloga je obsegala omejevanje požara na vzhodnem delu in gašenje počitniških objektov. Na terenu smo se soočali z močnim vetrom, padanjem skal, šotorov in dreves, slabo prevoznimi gozdnimi cestami, strmim pobočjem in oteženo dobavo vode. Naše delo se je končalo okrog 2. ure ponoči, ko je na terenu, zaradi teme in nevarnejših razmer, ostalo manjše število gasilcev.

28. 3.
Ob 15.50 je zagorelo v gozdu na težko dostopnem pobočju Potoške gore, občina Preddvor. Požar gasijo gasilci PGD Preddvor, GARS Kranj, PGD Hotemaže, Olševek, Kokrica, Goriče, Golnik, Bitnje, Jezersko, Voklo, Voglje, Srednja vas, Britof, Suha, Predoslje, Podblica, Jošt, Besnica, Breg ob Savi, Kranj Primskovo, Štefanja Gora, Šenturška Gora, Cerklje, Mošnje, Radovljica, Križe, Kovor, Leše, Ljubno, Kropa, Lesce, Lancovo, Bistrica pri Tržiču, GPO Škofja Loka in gorski reševalci GRS Kranj. Do mraka sta pri gašenju sodelovali tudi dve posadki s helikopterji SV, ki sta opravili skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgli skupno 50.000 litrov vode. Požar ni omejen, po zadnjih podatkih obsega že 500 hektarov. Pri gašenju si je eden od gasilcev poškodoval nogo. Zgorelo je tudi več vikend objektov.

29. 3.
Tudi preko včerajšnjega dne in noči na sredo se je nadaljevalo gašenje gozdnega požara na pobočju Potoške Gore, občina Preddvor. V požaru, ki se razprostira čez več kot 500 hektarjev gozdnih površin, je in še gasi 99 gasilskih enot iz različnih delov Slovenije. Poškodovanih ni bilo. Aktiviran je bil Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Pomoč pri gašenju nudijo štirje helikopterji Slovenske vojske, včeraj pa je posredovalo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov Canadair. Požar še ni pogašen. Danes v jutranjih urah so gasilci ob pomoči helikopterjev SV opravili pregled požara in ocenili, da se pojavljajo še posamezna žarišča, katera bodo s helikopterji pogasili.

30.3.
Od jutranjih ur se je  nadaljevalo gašenje požara na območju Potoške gore v občini Preddvor. Vodja intervencije je s pomočjo helikopterja SV pregledal požarišče. Požar so gasili gasilci iz 35 gasilskih enot. Ob 12.20 so gasilci požar omejili, vendar so se pojavljala še posamezna žarišča, katera so s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske zalivali z vodo. Ob 21.30 vodja intervencije obvesti, da na terenu ostaja 52 gasilcev, ki bodo prekopavali teren in gasili še posamezna žarišča.

31. 3.
Že včeraj zvečer je začel padati težko pričakovani dež, ki bo, upamo da dodobra namočil in ohladil teren, ter tako preprečil ponovni razvoj požara. Na območju je ostala požarna straža. Vsem udeleženim želimo zaslužen počitek in dober spanec.

Meni